23.4.2020 | Verkkopalvelukehitys

Verkkokaupan rakettinousu käynnisti markkinaosuuksien uusjaon

Verkkomyynti kasvaa hurjaa vauhtia ja nostaa digitaalisten myyntikanavien merkitystä. Poikkeustila avaa kutkuttavia mahdollisuuksia tekemisen tehostamiseen ja uusiin toimintamalleihin. Rohkeasti innovoivilla, teknologiaa ennakkoluulottomasti hyödyntävillä yrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka kaapata markkinaosuuksia. Digital Managerimme Markus Vuorinen ja Mikko Mantere avaavat uuden Vetoapua verkkokaupasta -blogisarjamme pohtimalla, mitä tämä kevät merkitsee verkkokaupalle. Mukana Orkla Suomen Sales Director Jussi Tolvasen vinkit verkkokaupan perustajalle.

 

 

Digitaalisen myynnin kasvuvauhti on nyt hurjaa

Dagmarin Poikkeustilan kuluttajabarometrin mukaan lähes 600 000 suomalaista on lisännyt ostoksiaan verkkokaupoissa kuluneen kevään aikana. Samaa kehitystä todistaa lähes 2 000 verkkokaupan myyntiä seuraava verkkokauppaindeksi: verkkokaupan tilausmäärät kasvoivat maaliskuun kahden viimeisen viikon aikana peräti 60 %.

Kaupan liitto arvioi verkkokauppaselvityksessään verkossa käytävän vähittäiskaupan arvoksi vuonna 2019 yhteensä 4,5 miljardia euroa. Kevään kasvuluvuilla digitaalisen myynnin voidaan povata myllertävän markkinoita todella järeästi.

Varsinkin ruuan verkkokauppa on räjähtänyt. Keskon pääjohtaja kertoi Kauppalehdessä kasvun olleen parhaimpina päivinä yli 700 prosenttia. Viimeisen kuukauden aikana on otettu niin suuria harppauksia, että kysyntään on ollut ajoittain jopa vaikeuksia vastata.

Digitaalinen myynti jyllää nyt vauhdilla monessa muussakin kategoriassa. Klarnan ostoindeksin mukaan naiset ovat alkaneet ostaa verkosta aiempaa enemmän elektroniikkaa, kun taas miehet ovat lisänneet päivittäisten ruokaostosten ja lastentarvikkeiden verkko-ostamista.

Ja ravintolatkin ovat tehneet pakon siivittämänä todellisen digiloikan.

Digitaalisten myyntikanavien merkitys on muuttunut lopullisesti

Digitaalisten myyntikanavien merkitys sekä yrityksille sekä kuluttajille näyttää muuttuvan pysyvästi. Verkossa tapahtuva kontaktiton kauppa voi saada nyt niin ison buustin, että kyse ei ole pelkästä lyhyen aikavälin selviytymiskeinosta, vaan osasta koronan jälkeistä uutta normaalia. Yrityksillä on nyt tuhannen taalan paikka miettiä toimintamallinsa uusiksi kestävällä tavalla!

Kuluva kevät voi vaikuttaa myös siihen, miten asiakkaiden uskollisuus jatkossa muodostuu. Pitääkseen asiakkaansa yritysten on vähintäänkin lunastettava lupauksensa turvallisesta asioinnista ja helposta saatavuudesta. Asiakaspoistuman estämisessä kohdennettu markkinointi on välttämätöntä ja löydettävyyden varmistaminen edellytys digitaaliselle myynnille.

Kaupan liiton verkkokauppaselvityksen mukaan yli puolella jäsenyrityksistä ei ole vielä digitaalisia myyntikanavia. Vaikka digitaalisesti myyvien kauppojen kasvu on ollut Suomessa Euroopan vauhdikkainta, on osuus silti huolestuttavan pieni. Lisäksi suomalainen vähittäiskauppa on yksi vähiten ulkomaille digikanavien kautta myyvistä. Kysyntä on siirtynyt niin kovalla vauhdilla verkkoon, että nyt on toimittava todella nopeasti.

Kun verkkokauppoja avataan nyt ennätysvauhtia, vaarana on vauhtisokeus. Silloin on hyvä pitää mielessä seuraavat opit asiakkaaltamme Orklalta, joka perusti verkkokaupan hyvin nopealla aikataululla.

Mitä ottaa huomioon, kun verkkokauppaa perustetaan vauhdilla?

Jussi Tolvanen, Sales Director, Orkla Confectionery & Snacks Finland Ab & Orkla Foods Finland Oy

 

LOPUKSI

Vaikeina aikoina kannattaa pitää kiinni mahdollisuuksista, joita tilanne avaa. Parhaiten selviytyvät yritykset, jotka kehittävät toimintaansa kohti uutta normaalia. Dagmar auttaa verkkokaupan pystyttämisessä ja digitaalisen myynnin vauhdittamisessa monella rintamalla aina markkinatutkimuksesta asiakashankinnan strategiaan ja sivuston konversio-optimointiin.

 

Haluatko tukea verkkokaupan perustamiseen tai digitaalisten myyntikanavienne kehittämiseen? Ota yhteyttä, niin rakennetaan tarpeisiinne ideaali tiimi: markus.vuorinen@dagmar.fi tai mikko.mantere@dagmar.fi

 

Lue Vetoapua verkkokauppaan -sarjan muut osat:

Oppiva verkkokauppamarkkinointi: paras mittaamisen kokonaisuus myynnin tehostamiseen

Oletko A/B-testannut väärin? Näin kasvatat verkkokaupan myyntiä testaamalla.

Lisävirtaa uuden verkkokaupan asiakasmääriin

RADLYn vinkit verkkokauppiaalle: myynnin parhaat AI-pohjaiset työkalut

Seitsemän uutta vinkkiä sisällöistä, jotka vauhdittavat verkkokauppasi konversioita

Brändiverkkokaupan personoinnin työkalujen ABC

Tuo asiakkaan ääni verkkokaupan kehittämiseen: tutkimustyökalut

 

Markus Vuorinen

Markus Vuorinen

Mikko Mantere

Mikko Mantere

Mikko toimii Dagmarissa digitaalisen markkinoinnin asiantuntijana erikoisalanaan verkkokauppa ja tulospohjainen mainonta.

Lisää aiheesta