Covid-19-epidemia on muuttanut kuluttajakäyttäytymistä ja tuottanut verkkokauppaan ennennäkemätöntä kasvua. Verkko-ostaminen on lisääntynyt erityisesti niillä kuluttajilla, jotka eivät ole aiemmin tottuneet asioimaan verkossa.
Dagmarin kuukausittain tekemän digitaalisen median tutkimuksen mukaan erityisesti ruuan, lääkkeiden ja luontaistuotteiden verkko-ostaminen on kasvanut merkittävästi.
Ruokaa tai muita päivittäistavaroita kolmen viimeisen kuukauden aikana kotiin tilanneiden osuus koko väestöstä on tuplaantunut poikkeustilan aikana. Nyt tähän ostajaryhmään kuuluu jopa 16 prosenttia koko 16–69-vuotiaasta väestöstämme. Pääkaupunkiseutu ja nuoremmat ikäluokat korostuvat ruokaostoksia netissä tehneiden joukossa, mutta esimerkiksi tulotaso ei vaikuta lainkaan merkitsevästi ruuan verkkokauppaostosten kokeiluun.
Lääkkeiden ja luontaistuotteiden puolella nousu on merkittävää, vaikka ei aivan yhtä vahvaa: 17 prosenttia 16–69-vuotiaista on ostanut verkkokaupasta lääkkeitä tai luontaistuotteita. Innokkaimmin naiset ja toimihenkilöt.
Kivijalasta verkkokauppaan – lokaalista globaaliin sarjaan
Samaan aikaan alkanut markkinaosuuksien uusjako on saanut monet suomalaiset kivijalkatoimijat havahtumaan siihen, että verkkokauppa ei ole korvannut kivijalasta kadonneita euroja. Ja että kansainväliset kilpakumppanit käyvät nyt taistoa samoista asiakkaista. Esimerkiksi muodin verkko-ostoksistamme kohdistui jo viime vuonna 39 % ulkomaisiin verkkokauppoihin
Verkko-ostaminen tapahtuu mobiilissa, ja kuluttajat odottavat verkossa solidia asiakaskokemusta. Koko maailman tarjonta on suomalaisten ulottuvilla, jolloin aiemmat kivijalan kilpailuedut eivät välttämättä enää päde kilpailtaessa laajemmassa kansainvälisessä pelikentässä. Tämä aika tarjoaa myös ponnahduslaudan vakiintuneen markkinan ulkopuolelta tuleville haastajille.
Millä eväillä suomalaista verkkokauppaa kannattaa nyt rakentaa ja kehittää?
Asiakasymmärrys verkkokauppastrategian peruspilariksi
Potentiaalisten asiakkaiden tunteminen ja asiakaskokemuksen johtaminen määrittävät tulevaisuuden verkkokauppavoittajat.
Ennen suurempia investointeja verkkokaupan lanseeraukseen tai laajentamiseen, kuluttajapotentiaali kannattaa tutkia omalla räätälöidyllä täsmätutkimuksella.
Toimialan nykyiset verkkokauppa-asiakkaat ja heidän asiakaskokemuksensa
Kuinka moni kuluttaja on jo käyttänyt toimialamme verkkokauppoja? Miksi? Millaisia heidän kokemuksensa olivat?
Verkkokaupan näkyvä potentiaali ja ostomotiivit
Kuinka moni voisi harkita verkkokaupan käyttämistä ja millä viesteillä heidät saisi sinne ohjattua?
Verkkokaupan piilopotentiaali ja vaikutusmahdollisuudet
Miten verkkokauppaa ei-harkitsevat perustelevat asennettaan? Onko sille tehtävissä jotain? Onko ryhmän koko niin suuri, että markkinointi-investointi potentiaalin kasvattamiseen kannattaa tehdä?
Verkkokaupan uudet kuluttajasegmentit ja sitoutumisaste
Mitkä kuluttajasegmentit ovat tulleet poikkeusaikana verkkokauppaan jäädäkseen ja mitkä palaavat kivijalkaan heti kun se on mahdollista ja/tai turvallista?
Verkkokaupan markkinoinnin investoinnit ja kanavat
Kuinka paljon verkkokaupan markkinointiin kannattaa panostaa ja missä kanavissa?
Verkkokaupan myyntiä kasvattavien markkinointi-investointien parhaat kanavat ja investointitasot kannattaa tutkia etukäteen investointitasojen optimoimiseksi. Kaiken tämän saat helposti ja nopeasti selville Dagmarin verkkokauppapotentiaalitutkimuksella.
Asiantuntijamme ovat laajasti apunasi menestyvän verkkokaupan rakentamisessa, niin teknisessä konsultointinnissa, verkkokaupan löydettävyyden ja käytettävyyden kehittämisessä kuin markkinoinnin automaatiossa ja operatiivisissa markkinointiohjelmissa.
Jutellaanko lisää verkkokauppakäyttäytymisen ja verkkokauppapotentiaalin tutkimisesta? Ole rohkeasti yhteydessä! ilari.ahtola@dagmar.fi tai ville.rekula@dagmar.fi
Lähteitä:
Verkkokauppa Pohjoismaissa -tutkimus, Postnord
Digitaalisen median tutkimus, Dagmar
Digitaalisen median tutkimus on Dagmarin oma digitaalisen maailman ja kuluttajan suhdetta seuraava tutkimus, jossa kerätään tietoa myös nousevista palveluista ja muista ajankohtaisista asioista. Tutkimukseen vastaa kuukausittain 500 suomalaista. Tietoa on kerätty jo vuodesta 2013.
Lue Vetoapua verkkokauppaan -sarjan aiempia kirjoituksia:
Oppiva verkkokauppamarkkinointi: paras mittaamisen kokonaisuus myynnin tehostamiseen
Oletko A/B-testannut väärin? Näin kasvatat verkkokaupan myyntiä testaamalla.
Lisävirtaa uuden verkkokaupan asiakasmääriin
RADLYn vinkit verkkokauppiaalle: myynnin parhaat AI-pohjaiset työkalut
Seitsemän uutta vinkkiä sisällöistä, jotka vauhdittavat verkkokauppasi konversioita
Brändiverkkokaupan personoinnin työkalujen ABC
Tuo asiakkaan ääni verkkokaupan kehittämiseen: tutkimustyökalut
Verkkokaupan rakettinousu käynnisti markkinaosuuksien uusjaon