Hakukonemarkkinointi

Hakukonemarkkinointi (Search Engine Marketing eli SEM) on digitaalisen markkinoinnin muoto, jonka tavoitteena on lisätä näkyvyyttä hakukoneissa, kuten Google tai Bing. Hakukonemarkkinointi on tehokas tapa saada näkyvyyttä ja liikennettä verkkosivuille, koska se tavoittaa käyttäjät juuri silloin, kun he etsivät tietoa, tuotteita tai palveluita hakukoneiden avulla.

Hakukonemarkkinointia voidaan kohdentaa alueellisesti (esim. Suomi) tai maailman laajuisesti, alueen kieli huomioiden.

Hakukonemarkkinoinnin tuloksia on helppo mitata ja seurata. Mainostaja voi valita, millä hakusanoilla mainokset näytetään, ja näin tavoittaa juuri ne käyttäjät, jotka etsivät tiettyjä tuotteita tai palveluita. Voit esimerkiksi nähdä, kuinka moni on nähnyt mainoksesi, kuinka moni on klikannut sitä, ja kuinka moni on tehnyt ostoksen tai muun toivotun toimenpiteen mainoksen seurauksena.

Hakukonemarkkinointi voidaan jakaa kahteen pääkategoriaan: hakukoneoptimointiin (SEO) ja hakukonemainontaan (SEA).

Hakukoneoptimointi (SEO) tarkoittaa verkkosivujen teknistä ja sisällöllistä optimointia siten, että ne saavat paremman sijoituksen hakukoneiden orgaanisissa eli maksuttomissa hakutuloksissa. Tämä voi sisältää esimerkiksi avainsanojen käyttämistä, sisällön parantamista, sivuston latausnopeuden optimointia ja linkkien rakentamista.

Hakukonemainonta (SEA eli Search Engine Advertising) tarkoittaa maksettua mainontaa hakukoneissa. Esimerkki tästä on Googlen mainosjärjestelmä Google Ads, jossa mainostaja maksaa siitä, että hänen mainoksensa näytetään tietyillä hakusanoilla tehdyissä hauissa. Mainostaja maksaa tyypillisesti aina, kun joku klikkaa mainosta (maksu per klikkaus, PPC).

Erityisesti hakukoneoptimointi (SEO) voi olla kustannustehokas tapa saada näkyvyyttä hakukoneissa, koska orgaaniset eli maksuttomat hakutulokset eivät maksa mitään. Myös hakukonemainonnassa (SEA) mainostaja maksaa tyypillisesti vain silloin, kun käyttäjä klikkaa mainosta.

Hakukonemarkkinoinnin avulla yritykset voivat kilpailla tehokkaasti myös suurempien toimijoiden kanssa. Hyvin optimoidut verkkosivut ja taitavasti kohdennetut mainokset voivat saada hyvän sijoituksen hakutuloksissa, riippumatta yrityksen koosta.

Tutustu hakukonemarkkinoinnin palveluihimme ja näkemyksiimme!