BlogiDagmar 14.02.2023

Graafisen suunnittelun trendit 2023

Brändin kehittäminen Osaamisen kasvattaminen Digitaalinen markkinointi Luovat sisällöt Markkinointiviestintä Sisältömarkkinointi Trendit

Vuonna 2023 designerit inspiroituvat muun muassa horoskooppimerkeistä ja pyhästä geometriasta ammentavasta mystiikasta. Toisaalta Metaversumi ja futurismi vetävät suunnittelijaa puoleensa mustan aukon lailla. Typografiassa viime vuosina valtaa pitänyt serif-kirjasintyyppi saa väistyä päätteettömän sisarensa tieltä ja ehkä vuoden kiinnostavin trendi, venytetyt kirjasimet, koristavat rohkeimpia toteutuksia. Dagmar Storiesin graafiset suunnittelijat Laura Lehtonen ja Anna Honkanen keräsivät alan kiinnostavimmat trendit tulevalle vuodelle.

1. Värimaailma – erottuvaa, tyylikästä, täyteläistä, kiehtovaa

Pantone valitsi vuoden 2023 väriksi Viva Magentan, vivahteikkaan karmiinin punaisen, joka viestii rohkeutta, vahvuutta ja pelottomuutta. Se on sähköistävä sävy, joka erottuu massasta ja sen yltäkylläisyys huokuu optimismia ja iloa. Mahtipontisen karmiinin punaisen rinnalle nousevat 1930-luvun väripaletista tutut ylelliset ja aistikkaat jalokivivärit, poltettu oranssi, metsänvihreä ja viileä laventeli. Nämä tyylikkäät ja täyteläiset sävyt ovat trendikäs valinta mainoksiin, verkkosivustoille ja pakkauksiin.

Kuvien lähteet : Pantone Color of the Year 2023, The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

Jo jonkin aikaa pinnalla olleen gradient-trendin suosion ennustetaan jatkuvan vuonna 2023. Aiemmin saumattomasti toisiinsa sulautuneet väripinnat päivittyvät öljymäisiksi, tarkkarajaisemmiksi kuvioiksi. Sulava ja nestemäinen pinta toimii mainiosti taustana monenlaisissa materiaaleissa, ja tätä kiehtovaa trendiä kannattaa ehdottomasti testata myös animoituna.

Kuvan lähde: The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

2. Fontit ja typografiat – selkeän käytettävää, leikittelevää tai rohkean dramaattista

Vuosia jatkuneen serif-valtakauden jälkeen fonttivalinnoissa palataan kohti selkeää, puhdaslinjaista Sans serif- kirjasintyyppiä. Päätteetön fontti luo paitsi trendikkään minimalistista tyyliä visualisuuteen, myös parantaa luotettavuutta ja käytettävyyttä sovelluksissa ja verkkosivustoilla. Suoraviivainen Sans-serif on helppo yhdistää kauden muihin trendeihin.

Kuvan lähde: The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

Jos selkeälinjainen Sans serif -kirjasin tuntuu tylsältä valinnalta, kannattaa ottaa kokeiluun ehkä vuoden 2023 omituisin trendi, venytetyt kirjasimet. Vääristyneitä fontteja löytyy melko paljon valmiina, mutta perinteisillä kirjasimilla leikittely takaa taatusti omaperäisen lopputuloksen.

Kuvan lähde: The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

Tulevana vuonna metaversumin ja futuristisen tyyliin innoittamana condenced-kirjasimien ja kompaktin typografian suosio kasvaa. Tiiviillä kirjasintyypillä luodaan rohkea, komentava tai jopa aggressiivinen viesti. Tekstin dramaattisuutta voidaan korostaa entisestään kirkkailla värivalinnoilla ja pehmentää yksinkertaisilla, neutraaleilla sävyillä. Tätä huomiota herättävää trendiä kannattaa testata ainakin somemainonnassa.

Kuvan lähde: The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

3. Mystiikka – tuttuja symboleja, orgaanisia muotoja

Mystiikka on pilkahdellut trendinä jo hetken aikaa ja sitä on näkynyt muun muassa vaateketjujen designeissa. Suunnittelukontekstissa mystiikkaan liittyy ikonografia, joka ammentaa astrologiasta ja ennustamisesta. Trendi hyödyntää suosittua symboliikkaa, kuten horoskooppimerkkejä, kaikkinäkevää silmää, lootuksenkukkia ja pyhää geometriaa. Visuaalisessa suunnittelussa suositaan ohuita linjoja ja orgaanisia kaarevia muotoja, jotka tuovat keveyttä ja herkkyyttä ilmeeseen. Tämä trendi toimii mainiosti esimerkiksi etiketeissä.

Kuvan lähde: 12 inspiring graphic design trends for 2023

4. Metaversumi – scifi-typografiaa ja avatarkuvia

Metaversumi-kuhina jatkuu ja NFT:t, VR-pelit ja jopa tekoälymallit vaikuttavat kulttuuriimme. Graafinen suunnittelu inspiroituu todennäköisesti myös tästä futuristisesta maailmasta, ja se näkyy suunnittelupöydillä esimerkiksi sci-fi-typografiana, 4D-avatarkuvituksina ja Matrix-elokuvista tuttuna mustan ja neonvärien yhdistämisenä. Tulevaisuudesta ammentavassa designissa vain mielikuvitus on rajana.

Kuvan lähde: The 10 Most Inspiring Graphic Design Trends for 2023

TÄMÄN BLOGIN KIRJOITTIVAT

Laura Lehtonen

Graphic Designer

laura.lehtonen@dagmar.fi

+358440828111

Anna Honkanen

Graphic Designer

anna.honkanen@dagmar.fi

+358503047730

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ AIHEESTA