BlogiDagmar 14.11.2002

Oh­jel­ma­for­maat­te­ja meil­lä ja maail­mal­la

Napakymppi oli Suomen ensimmäinen formaattiohjelma. Sitten BumtsiBum lennähti lauantai-iltaan ja kansa hullaantui naminamiin. Tuon suosion jälkeen formaatteja alkoi ilmestyä yhä tiuhempaan tahtiin. Mutta mitä maailmalta tuodaan meille seuraavaksi? Vuodelle 2003 tarjolla on mm. sisustuskilpailuja ja selviytymissarjoja.

Salatut Elämät -sarja on vetänyt miljoonakatsojia jo vuodesta 1999. Kaikki muut menestyneet formaatit perustuvat tavalla tai toisella kilpailuun, kuten esimerkiksi Kokkisota, Greed, Haluatko miljonääriksi ja Kuutamolla.

Uusin formaattiin perustuva katsojamagneetti on tänä syksynä aloittanut Heikoin Lenkki. Asiaan kuuluu, että juontaja on ilkeä ja paha suustaan. Kirsi Salon tylyä sanailua seurasi viime viikonloppuna lähes miljoona vahingoniloista tai tyrmistynyttä suomalaista.

MTV3:lla pyörivä, erityisesti nuorisolle suunnattu Popstars-ohjelma on myös pärjännyt hyvin. Viime viikolla lähes 700 000 katsojaa seurasi Gimmel-tyttöbandin musiikkiuran käynnistymistä. Lisää julkisuutta tytöt keräsivät sunnuntai-iltana, jolloin heidän musiikkivideonsa sai kannustavaa palautetta Levyraadissa. Sekin MTV3:n ohjelmia.

Nelosen vastaisku teinitähtien rakentamiseen on ensi keväänä käynnistyvä Haluatko filmitähdeksi -sarja. Se, samoin kuin aiemmin tv:ssä pyörineet Giljotiini ja Far Out ovat kotimaisia, Broadcasters-tuotantoyhtiön formaatteja, joille povataan menestystä myös vientimarkkinoilla. Giljotiinista on myyty ohjelmaoptio jo 13 maahan.

Mutta mitä maailmalta tuodaan meille seuraavaksi?

USA:ssa on tällä hetkellä runsaasti erilaisia kodin sisustamiseen tai kunnostamiseen liittyviä ohjelmia. Brittiläiseen Changing Rooms -formaattiin perustuva Trading Spaces pyörii siellä jo toista kauttaan. Ohjelmassa naapurit sisustavat toinen toistensa kodeista yhden huoneen sisustussuunnittelijan ja tuhannen taalan avulla. Katsojat voivat jännittää sekä lopputulosta että sen aiheuttamia reaktioita huoneen omistajissa. Eräässä ohjelmassa uutta sisustusta katsomaan tullut omistaja pillahti itkuun, kun näki suklaanruskeiksi maalatut seinät.

Kaapelikanava Home & Garden Television on omistettu kokonaan tälle lajityypille. Kanava näkyy 70 miljoonassa taloudessa (USA, Kanada, Japani, Australia, Thaimaa ja Filippiinit). Muita saman genren ohjelmia ovat muun muassa This Old House ja From Martha’s Home. Uusin alan yrittäjä on While You Were Out -sarja, jossa puoliso sisustaa huoneen elämänkumppaninsa mieltymysten mukaan. Music Televisionilla pyörii teiniversio, Cribs, jossa rocktähdet esittelevät kotejaan.

Ruotsalaisia formaatteja meillä ei juuri ole nähty. Poikkeuksena Arja Korisevan vuonna 2000 vetämä Suuri Luokkakokous -kisa, joka perustui Mastiff Median Klassfesten-formaattiin. Mastiff Media on Bonnier-yhtymään kuuluva tuotantoyhtiö, joka kehittää uusia formaatteja sekä adaptoi ulkomaisia. Klassfesten-formaatti on myyty jo ainakin 23 maahan ja se on palkittu Hopeisella Ruusulla Montreuxissa. Kunnia ei oikeastaan kuulu ruotsalaisille, sillä formaatti kehitettiin tanskalaisin voimin.

Samaisen tuotantoyhtiön Vänner för livet -sarjaa meillä ei ole vielä nähty. Sarjassa kaksi kilpailijaa ja heidän pari ystäväänsä kisaavat siitä, kumpi joukkue tuntee parhaiten toisensa. Voittajajoukkue pääsee seikkailemaan eksoottiseen kohteeseen.
Valvet-sarjassa kolme agenttia menee sisään rakennukseen, jossa he ryhtyvät etenemään kohti rahaholvia tehtäviä tekemällä. Viimeiseksi jääneen agentin on vielä kuljettava labyrintin läpi määräajassa, jos aikoo pitää saamansa rahasumman.

MTG-konsernin tuotantoyhtiö Strix on puolestaan erikoistunut reality-formaatteihin. Kahdentoista nykyisen formaatin joukkoon kuuluvat mm. Baren ja Farmen. Baren-sarjassa 12 kilpailijaa asuu 12 viikon ajan saman katon alla ja pyörittää keskustakuppilaa. Katsojat pudottavat kilpailijoita pois yksitellen.

Farmen-sarjassa kuusi naista ja kuusi miestä yrittävät pärjätä maatilalla, jossa ei ole juoksevaa vettä, sähköä, eikä kännyköitä. Kyse on siis selviytymisleikistä, joka vielä jokin aika sitten oli monille ihmisille ihka normaalia päivittäistä elämää.

Ehkä seuraavaksi joku kehittää formaatin, jossa ihmiset yrittävät selviytyä alkeellisessa toimistossa. He joutuvat käyttämään telexiä ja piirtoheitintä sekä työskentelemään ilman internet-yhteyttä.