
Mitä uutta GA4 tarjoaa?
Google Analytics 4 on toisen sukupolven analytiikkatyökalu, joka vie käyttäjädatan ja -trendien seurannan uudelle tasolle. Nykyinen Universal Analytics on jo lähes kymmenen vuotta vanha palvelu, joten Google aikoo jatkossa panostaa yksinomaan GA4:n kehittämiseen. Jo tästäkin syystä käyttäjiä kannustetaan siirtymään mahdollisimman pian uuteen työkaluun.
GA4 on teknisesti merkittävä harppaus analytiikkatyökalulle. Kehitystyössä on kiinnitetty huomiota esimerkiksi saumattomiin integraatioihin muiden Googlen palveluiden kanssa. Merkittävänä etuna Universal Analyticsiin verrattuna on myös verkkosivuston ja mobiilisovelluksen sujuva integroiminen yhteisiksi analytiikkaluvuiksi.
Uudessa mittauskokonaisuudessa yksityisyys on etusijalla, ja järjestelmä on suunniteltu vastaamaan tulevaisuuden tarpeita. Esimerkiksi IP-osoitteita tai muuta henkilötiedoiksi luokiteltavaa dataa ei enää kerätä. GA4 on myös huomattavasti edeltäjäänsä parempi vaihtoehto kolmannen osapuolen evästeiden jäädessä historiaan, sillä työkalu mallintaa koneoppimismenetelmillä analytiikan tavoittamattomiin jäävää osaa käyttäjistä.

Google Analytics 4 vastaa tulevaisuuden tarpeita aiempaa paremmin.
Kuvan lähde: https://blog.google/products/marketingplatform/analytics/prepare-for-future-with-google-analytics-4/
Mitä markkinoijan tulee nyt tehdä?
Jo nyt kannattaa ryhtyä keräämään dataa rinnakkaiseen GA4-propertyyn, jotta historiadataa on olemassa myös lopullisen siirtymän jälkeen. Erityisesti liiketoiminnan sesonkivaihtelun huomioimisen kannalta on tärkeää, että analytiikan lukuja voidaan tarvittaessa verrata edelliseen vuoteen.
Dagmarin asiantuntijat auttavat asentamaan GA4:n sekä kouluttavat sen uuteen käyttöliittymään ja ominaisuuksiin. Näin analytiikasta saadaan kaikki mahdollinen hyöty irti liiketoiminnan tueksi.
GA4-siirtymä on myös loistava mahdollisuus tarkastella koko verkkoanalytiikan rakennetta ja toimivuutta uusin silmin. Vuosien saatossa tagien hallinta ja nimeäminen on saattanut muodostaa sekavan kokonaisuuden, varsinkin jos samaa kehitysympäristöä käyttää useampi henkilö tai analytiikkakumppani. Tämän vuoksi olisi suositeltavaa muodostaa selkeät, yhteiset toimintamallit nimeämiskäytäntöjen ja dokumentaation osalta. Näin syy-seuraussuhteiden selvittämiseen kuluu vähemmän työtunteja ja myös latausajat nopeutuvat, kun päällekkäiset tagit eivät rasita sivustoa.
Haluatko viedä verkkoanalytiikkasi seuraavalle tasolle? Ota yhteyttä: tuukka.pallonen@dagmar.fi
Dagmar Driven Junior Digital Solutions Specialist Tuukka Pallonen tukee asiakkaita liiketoiminnan kehittämisessä analytiikan ja markkinointiteknologioiden avulla. Hän toimii linkkinä teknisten syväosaajien ja markkinointitiimien välissä.