BlogiIda-Maria Erholtz 12.11.2020

Videotrendit 2021. Autenttista ja uniikkia

Asiakaskokemuksen kehittäminen Brändin kehittäminen Markkinoinnin kehittäminen Osaamisen kasvattaminen Digitaalinen markkinointi Luovat sisällöt Markkinointiviestintä Trendit

Uskottavuus, versiointi, AI, data ja interaktiivisuus ovat vuoden 2021 videotrendien avainsanoja. Kiiltokuvia vaihdetaan kotikutoisuuteen, katsojia osallistetaan mukaan ja tekoälyä tuodaan tuotantoihin. Dagmar Storiesin videotuotannon asiantuntija Ida-Maria Matinlauri kokosi ensi vuoden viisi merkittävintä videotrendiä.

1. Autenttisuus

Vaikuttajamarkkinointi ja kuluttajien oma sisällöntuotanto ovat ajaneet autenttista tyylilajia entistä vahvemmin myös markkinointiviestintään. Kuluttajat toivovat perinteisten mainosmaisten sisältöjen tilalle aidompaa ja uskottavampaa sisältöä. Vuonna 2021 mainosvideotuotannoissa suositaankin yhä enemmän luonnollista ja viimeistelemätöntä ilmaisua.

Kallis videotuotanto ei takaa suurta huomioarvoa. Maailman viraaleimmat videot ovat hyvinkin edullisesti tuotettuja. Jos tarinasi kantaa koko videon ajan, se toimii ilman jättibudjettiakin!

Hyviä autenttisuuden lähteitä ovat myös brändin käyttäjien ja puolestapuhujien tekemät videot, kuten tuotearviot. Autenttisuuteen liittyy vahvasti myös rehellinen ilmaisu; älä nosta esiin pelkästään positiivisia puolia – kerro tarinasi kokonaisvaltaisesti.

2. Uniikit videoversiot

Videosisältöjä räätälöidään entistä enemmän kohderyhmän, kanavan ja mainospaikan mukaan. Mainonnan tulokset eivät kannusta enää käyttämään yhtä videota, jota kuljetetaan kuvasuhdetta versioimalla kanavasta toiseen.

Sopivasta videon pituudesta on väitelty pitkään. Usein ajatellaan, että lyhyet videot toimivat sosiaalisessa mediassa parhaiten. Pitkä video kuitenkin sitouttaa ja luo vahvan muistijäljen, silloin kun se saa vangittua katsojan huomion. Sekuntiajattelua tärkeämmäksi nousevat uniikit, kanavakohtaiset videoversiot. Kuluttajat odottavat kanavauskottavaa sisältöä, joka koskettaa juuri heitä – siksi myös videopersonointi nousee tärkeäksi. Dynaaminen videotuotanto voi tarjota kustannustehokkaan ratkaisun versioinnin määrälle.

Vinkki: Käytä lyhyitä videoita katsojan kiinnostuksen herättämiseen ja ohjaa niistä pidemmän, sitouttavan sisällön pariin!

3. AI-videotuotannot

Kaikki minkä AI voi tehdä, se myös tulee tekemään. AI:n käyttö videoissa laajenee ja yleistyy. Markkinoilla on jo huima määrä online-videoeditoreja ja muita AI-videopalveluja.

AI voi rakentaa videoita nopeammin kuin ihminen, mutta vielä tällä hetkellä tekniikka mahdollistaa vain tietynlaisten videoiden tuotannon. Esimerkiksi AI rakentaa videon joko valmiista materiaalista tietyin ehdoin tai etsii kuvapankeista vaikkapa tekstin perusteella kohtaukset.

Video-AI nousee merkittävämpään rooliin tulevaisuudessa. Jo nyt AR-mahdollisuudet ovat auttaneet luomaan monille brändeille sitouttavia asiakaskokemuksia.

4. Data ❤ video

Dataoptimoidut videot kannattaa viimeistään nyt ottaa mukaan ensi vuoden suunnitelmiin. Niiden suunnittelussa ja optimoinnissa hyödynnetään kerättyä dataa.

Dataoptimoidut videot menestyvät yleensä paremmin kuin ammatti-intuitiolla tehdyt, sillä ne onnistuvat vastaamaan paremmin juuri siihen, mitä kuluttajat tarvitsevat.

Dataa tutkimalla saamme selville vaikkapa sen, mikä videosisällöistä toimii kohdeyleisölle milläkin kanavalla. Videon suunnittelussa voimme hyödyntää dataoptimointia tutkimalla, mitä mieltä kuluttajat ovat tai miten he puhuvat tietyistä asioista. Näin varmistetaan sisällön uskottavuus.

5. Interaktiiviset videot

alvelujen siirtyessä verkkoon myös interaktiivisten videoiden käyttö yleistyy. Etenkin livelähetykset ovat nousseet uuteen rooliin kuluttajien kanssa kommunikoinnissa, ja ostosvideot vaikuttavat positiivisesti verkkokauppatoimintaan.

Video on interaktiivinen silloin, kun katsoja pystyy vaikuttamaan jollain tavalla sisällön kulkuun. Interaktiivinen video voi olla livelähetys, jossa osallistetaan katsojat äänestyksillä ja kysymyksillä. Tai esimerkiksi ostosvideo, joka tarjoaa tuote-esittelyn lisäksi linkityksen verkkokauppaan.

Pelillisyys on puhuttanut jo pitkään ja sen hyödyntäminen videotuotannoissa luo tutkitusti enemmän sitoutuneisuutta. YouTubessa tehdään paljon pelityylisiä videosarjoja, jossa voit valita juonen kulun.

Tämän blogin kirjoitti

Ida-Maria Erholtz

Production Manager

ida-maria.erholtz@dagmar.fi

+358408458806

Ida-Maria on tuotannon ammattilainen ja vahva visuaalisen ilmaisun osaaja. Innostuu videomarkkinoinnista, tunnelman luomisesta ja kuvan hienosäädöstä. Nauttii somesta ja eri markkinointiviestinnän muodoista, joihin pyrkii keksimään luovia ratkaisuja.

LISÄÄ SISÄLTÖJÄ AIHEESTA