BlogiJussi-Pekka Kettunen 12.05.2025

ChatGPT:n uusi ostosominaisuus – tekoäly haastaa verkkokaupan hakukokemuksen

Digitaalinen markkinointi Hakukoneoptimointi Tekoäly Verkkokauppa

Tekoäly astuu verkkokaupan maailmaan

Hakukäyttäytyminen on murroksessa, minkä osoitti muun muassa Dagmarin tekemä Social search –tutkimus.

Lisäksi Chat GPT:n hakuominaisuutta käytetään jo miljardi kertaa viikossa, ja Kantarin tekemän arvion mukaan perinteisten hakukoneiden osuus hauista laskee 25 prosenttia vuoden 2026 loppuun mennessä.

Ei siis ihme, että OpenAI ilmoitti 28.4.2025 tuovansa uusia ominaisuuksia ChatGPT:n hakukokemukseen.

OpenAI:n uusin lisäys ChatGPT:hen on ostosominaisuus, joka muuttaa tapaa etsiä tuotteita verkossa. Tekoälyn avulla käyttäjät saavat räätälöityjä tuotesuosituksia eri kategorioista keskustelunomaisessa käyttöliittymässä.

Ominaisuus eroaa merkittävästi Googlen hakukokemuksesta. Siinä missä Google näyttää hakutuloksia ja mainoksia, ChatGPT tarjoaa keskustelunomaisen kokemuksen ilman sponsoroitua sisältöä. Käyttäjä voi tarkentaa toiveitaan luonnollisella kielellä, ja tekoäly mukauttaa suosituksia keskustelun edetessä.

Ominaisuus tulee käyttöön sisäänkirjautuneille käyttäjille Plus-, Pro- ja Free-tilauksille kaikkialle missä ChatGPT on käytössä.

ChatGPT:n uusi ostosominaisuus. Kuvan lähde: https://openai.com/chatgpt/search-product-discovery/

Miten ChatGPT valitsee tuotteet vertailuun?

  1. ChatGPT näyttää tuotteita visuaalisessa karusellissa, kun se arvioi niiden olevan käyttäjälle tarkoituksenmukaisia. Tämä arviointi perustuu käyttäjän esittämään kysymykseen tai pyyntöön ja muuhun saatavilla olevaan kontekstiin, kuten käyttäjän antamiin ennakkotietoihin.
  2. ChatGPT käyttää kolmansien osapuolten tarjoamaa jäsenneltyä metadataa (esim. hinta, tuotteen kuvaus) ja muuta kolmannen osapuolen sisältöä (esim. arvostelut). Se voi myös luoda yksinkertaistettuja tuotenimikkeitä ja kuvauksia helpottaakseen lukemista.
  3. ChatGPT käyttää omia turvallisuusstandardejaan ja voi näyttää tuotearvostelujen yhteenvedot, jotka perustuvat julkisilta verkkosivustoilta saatuihin arvosteluihin. Joissakin tuotteissa voi olla tähtiarvioita ja lukumääriä, jotka ovat kolmansien osapuolten tarjoamia.

Lue lisää valintaperusteista OpenAI:n sivuilta.

Tuotteiden keskeiset ominaisuudet

  • Henkilökohtaiset suositukset: ChatGPT analysoi käyttäjän mieltymyksiä ja ehdottaa tuotteita yksilöllisiin tarpeisiin.
  • Keskustelupohjainen käyttöliittymä: Kysymykset luonnollisella kielellä tekevät ostokokemuksesta intuitiivisemman.
  • Orgaaniset listaukset: Toisin kuin hakukoneet, ChatGPT:n ehdotukset eivät perustu maksettuihin mainoksiin.
  • Integroitu tuotetieto: Suositukset sisältävät kuvia, hinnat, tähtiarviot ja suorat linkit jälleenmyyjille.

Vertailun hyödyt käyttäjälle

  • Sujuvampi shoppailu: Tuote-etsintä keskittyy yhdelle alustalle, mikä säästää aikaa.
  • Parempi käyttökokemus: Keskustelupohjainen lähestymistapa helpottaa monimutkaisia hakuja.
  • Luotettavammat suositukset: Sponsoroidun sisällön puuttuminen lisää luottamusta ehdotuksiin.

Kehityskohteet

  • Visuaaliset rajoitteet: Kuvamateriaali on vielä puutteellista, mikä on ratkaisevaa esimerkiksi vaatteiden arvioinnissa.
  • Lähteiden läpinäkyvyys: Tuotedatan ja arvostelujen alkuperästä tarvitaan selkeämpää tietoa.
  • Julkaisemattomien tuotteiden käsittely: Kyselyt uutuuksista voivat johtaa spekulatiiviseen tietoon.

Tee nämä, jotta yritykselläsi on mahdollisuus näkyä ChatGPT:n hakutuloksissa

Verkkokauppiaiden kannattaa varmistaa tuotteidensa näkyvyys ChatGPT:n ostosominaisuudessa seuraavilla toimenpiteillä:

  • Varmista hakurobottien pääsy: Tarkista, ettei sivustosi robots.txt-tiedosto estä OpenAI:n OAI-SearchBot-hakurobottia indeksoimasta tuotetietojasi.
  • Ilmoittaudu tuotesyötteiden lähettäjäksi: OpenAI kehittää järjestelmää, jolla kauppiaat voivat lähettää tuotesyötteitä suoraan palveluun. Kiinnostuksen voi ilmaista täyttämällä lomakkeen OpenAI:n Product Discovery -sivulla
  • Optimoi tuotetiedot: Varmista, että tuotelistauksesi sisältävät ainakin nämä tiedot:
    • Tuotetunniste: Yksilöllinen tunniste jokaiselle tuotteelle
    • Otsikko: Selkeä ja kuvaava tuotenimi
    • Kuvaus: Tiivis yhteenveto keskeisistä ominaisuuksista
    • Hinta: Ajantasainen myyntihinta
    • Saatavuus: Varastotilanne
    • Kuvalinkki: URL korkealaatuiseen tuotekuvaan
    • Kunto: Tuotteen tila (esim. uusi, kunnostettu)
  • Varmista, että edellä mainitut tiedot on merkattu myös tuotteiden Schema-tiedoissa virheettömästi.
  • Seuraa suorituskykyä: ChatGPT:stä tulevan liikenteen seuraaminen onnistuu analytiikkatyökaluilla, kuten Google Analyticsilla. ChatGPT lisää viittaaviin URL-osoitteisiin UTM-parametrin utm_source=chatgpt.com, mikä mahdollistaa liikenteen analysoinnin.
  • Kerää tuotearvosteluja verkkokauppaan: Näin ChatGPT:llä on mahdollista kartoittaa entistä tarkemmin, mikä tuote voisi olla sopiva.

Älä myöskään unohda vinkkejä, miten pärjäät Googlessa AIO-aikakaudella.

Ensimmäisiä käyttäjäkokemuksia maailmalta

Ensimmäiset käyttäjät kiittelevät ominaisuuden tehokkuutta ja yksilöllisyyttä. He kuitenkin korostavat, että ChatGPT:n suosituksia kannattaa vertailla muihin lähteisiin tiedon paikkansapitävyyden varmistamiseksi.

Miten ominaisuuden saa käyttöön?

Ostosominaisuus on osa ChatGPT-palvelua eikä vaadi erillistä asennusta. Käyttäjän tarvitsee vain kirjautua ChatGPT-tilille ja aloittaa keskustelu tuotesuosituksista.

Miten tuotteet nousevat tuloksiin?

ChatGPT käyttää verkkokauppojen avointa dataa ja tuotekatalogeja, mutta ei näytä sponsoroituja mainoksia. Tekoäly pyrkii tarjoamaan puolueettomia, käyttäjän tarpeisiin räätälöityjä ehdotuksia analysoimalla keskustelun sisältöä.

Datankäyttö ja tulosten personointi

ChatGPT:n ostosominaisuus hyödyntää laajaa verkkokauppadataa useista lähteistä. Tuotearvostelut kerätään luotettavista verkkokauppasivustoista, kuluttaja-arvioista (mm. Reddit) ja asiantuntijakatsauksista.

OpenAI ei ole julkistanut tarkkaa listaa käyttämistään lähteistä, mutta järjestelmä pyrkii yhdistämään tietoja useista kanavista luotettavan kokonaiskuvan muodostamiseksi.

Tulosten personointi perustuu käyttäjän keskusteluhistoriaan, esitettyihin kysymyksiin ja määriteltyihin preferensseihin – ei niinkään käyttäjän aiempaan selaushistoriaan tai demografisiin tietoihin.

Esimerkiksi, jos preferoit mustia paitoja, ChatGPT etsii sinulle lähtökotaisesti mustia vaatteita, kun seuraavan kerran haluat päivittää vaatekaappiasi.

Tämä lähestymistapa eroaa perinteisistä verkkokauppa-alustoista, jotka usein hyödyntävät käyttäjän aiempaa ostokäyttäytymistä ja evästeitä suositusten personoinnissa.

Yhteenveto 

ChatGPT:n ostosominaisuus on merkittävä askel kohti tekoälypohjaista verkkokauppaa. Lähtökohtaisesti se näyttäisi tarjoavan yksilöllisemmän ja sujuvamman ostokokemuksen kuin perinteiset hakukoneet.

Ominaisuus on lupaava, mutta muiden käyttäjien ensivaikutelman perusteella täyden potentiaalin saavuttaminen vaatii vielä visuaalisen esityksen ja datan läpinäkyvyyden kehittämistä.

Jäämme Dagmarissa seuraamaan, milloin pääsemme käsiksi uuteen ostosominaisuuteen. Seuraamme siihen asti tiiviisti muiden kokemuksia maailmalta. Päivitämme artikkelia kokemustemme pohjalta.

Muista kuitenkin, että esimerkiksi Bingin ja ChatGPT:n tulosten päällekkäisyys on 70 prosenttia*. Jos pärjäät hyvin perinteisissä hakukoneissa, pärjäät suurella todennäköisyydellä myös GhatGPT:n ja Geminin tyyppisissä työkaluissa.

Otathan yhteyttä, kun haluat kuulla lisää, miten voit valmistaa jo nyt sivustoasi uuteen aikakauteen!

Kirjoittaja

jussi-pekka kettunen head of seo.

Jussi-Pekka Kettunen

Head of SEO

jussi-pekka.kettunen@dagmar.fi

+358505330070

LinkedIn

Head of SEO Jussi-Pekka Kettunen on SEOon hurahtanut kiipeilevä ekonomi, jonka vapaa-aika kuluu myös valokuvausta ja kuvien muokkausta opetellessa.

Jussilta voit kysyä lisää Dagmarin SEO-palveluista.

Tietojen koostamisessa hyödynnetty eri AI-työkaluja.

Lähteet:

  • *Marcus Toberin puhe “Are we in a race to zero clicks from search?” Brighton SEO October 2024 

Lisää aiheesta