OOH ja DOOH tiedetään – nyt tulee FOOH
72 metriä pitkä Paula Vesala jammailee Olympiastadionin tornin vieressä. Päärautatieasemalla kivimies nuolaisee jäätelötötteröstä aina kun astut askeleen lähemmäs. Lontoon ikonisilla kaksikerrosbusseilla on valtavat ripset. Helsingin Stockan vieressä kolme seppää takoo urheiluasuissa. Ostoskeskus Forumin kulmasta ilmestyy joulupukki lähettämään Coca-Colan joulurekan matkaan. Tämä kaikki on mahdollista kokea FOOH-sisällöissä, jotka yhdistävät virtuaalisia elämyksiä todelliseen maailmaan.
Mikä on FOOH?
Ulkomainonnasta käytetään kahta vakiintunutta termiä: OOH (Out-of-Home) ja DOOH (Digital Out-of-Home). OOH viittaa perinteiseen ulkomainontaan, joka tavoittaa ihmiset heidän liikkuessaan julkisissa tiloissa. DOOH puolestaan tarkoittaa digitaalista ulkomainontaa, jossa mainokset esitetään digitaalisilla näytöillä.
Näiden rinnalle on noussut uusi termi FOOH (Fake Out-of-Home). FOOH-sisällöt yhdistävät digitaalisen sisällön ja fyysisen maailman hyödyntämällä lisätyn todellisuuden teknologiaa. Sen tavoitteena on tuottaa kaduilla tai kauppakeskuksissa kulkeville virtuaalisia elämyksiä, jotka koetaan mobiililaitteilla – ja joita halutaan jakaa muillekin.
FOOH yhdistää perinteisen ulkomainonnan ja digitaalisen viihteen tavalla, joka herättää huomiota ja jättää vahvan muistijäljen. Toteutuksissa on jo nähty muun muassa jättimäisiä tuotteita tunnettujen maamerkkien, kuten Burj Khalifan tai Big Benin liepeillä.
Kuinka FOOH-toteutus toimii?
FOOH-toteutuksissa käytetään mm. Augmented Reality (AR) -teknologiaa, jonka avulla virtuaaliset elementit tai mainokset saadaan sulautumaan osaksi todellista ympäristöä. Mainokset voi kokea interaktiivisina, sillä ne saadaan reagoimaan käyttäjän liikkeisiin tai sijaintiin.
FOOH-mainonta voi sisältää valtavia brändielementtejä (esim. pakkauksia), virtuaalisia tuoteständejä, interaktiivisia pelikokemuksia tai muita immersiivisiä sisältöjä, jotka houkuttelevat osallistumaan ja viihdyttävät – samalla kun välittävät mainosviestin.
Maksettua, orgaanista ja parhaimmillaan myös viraalia sisältöä
FOOHin perusideana on tehdä visuaalisesti niin vaikuttavaa sisältöä, että se leviää maksetun näkyvyyden lisäksi myös orgaanisesti ja laajenee parhaimmillaan viraaliksi sisällöksi. FOOH-sisältöjä voi nähdä somen uutisvirroissa ja muilla digitaalisilla alustoilla. FOOH-mainontaa tehdään erityisesti TikTokia ja Instagramin Reelsiä varten.
Milloin FOOH on brändille toimiva ratkaisu?
Nyrkkisäännön mukaan erikoistoteutuksia ei kannata tehdä yksittäisinä irtotoimenpiteinä, vaan osana brändikonseptia ja laajempaa kokonaisuutta. Kaikessa tekemisessä tulee säilyttää asiakaskokemusta ohjaava punainen lanka, yhtenäinen brändikokemus ja tavoitteellisuus.
Muista nämä asiat FOOH-mainonnasta innostuessasi:
- Brändin ja kampanjan tavoitteet ja kohderyhmä: Mikä on mainoksen tai sisällön tavoite? Se voi olla esimerkiksi bränditunnettuuden kasvattaminen tai uuden tuotteen lanseeraus – kunhan tavoitteet on linkitetty suoraan kampanjaan ja sen onnistumista voidaan mitata! Varmista myös, että kohdennat mainontaa ja sisältöjä oikein.
- Luovuus ja viihdyttävyys: FOOH-erikoistoteutuksen tulee erottua massasta, olla luovaa ja viihdyttävää. Ilman vahvaa luovaa konseptia saatat heittää rahaa hukkaan. Varmista, että vangitset katsojan huomion heti ensimmäisellä sekunnilla.
- Todentuntuinen visuaalinen suunnittelu: Katsojan ensimmäisen reaktion pitäisi olla ”Onko tämä totta?”, joten teknologialta vaaditaan huippulaatua. Vain hyvää sisältöä katsotaan ja jaetaan niin, että se lähtee leviämään.
FOOH-toteutus tuo merkittävää lisäarvoa silloin, kun haluat tarjota kohderyhmällesi jotain sellaista, jota he eivät muuten pääsisi kokemaan. Jotain, joka yllättää ja ilahduttaa tai joka konkretisoi tuotetta uudella tavalla. FOOH-sisällöt mahdollistavat brändin lokalisoinnin samalla brändisisällöllä eri maihin, eri kaupunkeihin tai sellaisiin ympäristöihin, joihin brändin olisi muuten mahdotonta päästä.
Kiinnostuitko? Ota yhteyttä, niin suunnitellaan brändillesi uniikki ja yllättävä kohtaamispiste!
KIRJOITTAJA
Project Director
Dagmarin sisältötiimin projektijohtaja Paula innostuu erityisesti hyvästä asiakaskokemuksesta, hyvistä oivalluksista sekä siitä lisäarvosta, joka saa asiakkaan tuntemaan olonsa tärkeäksi. Sarjainnostuja, niin töissä kuin vapaa-ajallakin, josta hänet löytää laulamasta tai neulomasta.
Lähteet:
Markkinointikollektiivi: Mainonnan ja viihteen saumaton yhdistelmä – Fake out of home
Goodrebels: OOH advertising to digital FOOH
Kuvat: Brändien Instagram-tilit
Lue muita sisältöjämme
-
OOH ja DOOH tiedetään – nyt tulee FOOH72 metriä pitkä Paula Vesala jammailee Olympiastadionin tornin vieressä. Päärautatieasemalla kivimies nuolaisee jäätelötötteröstä aina kun…Lue blogi
-
Somen trendit nyt ja 2025Mikä somessa trendaa, mikä puhututtaa? Dagmarin Head of Social Emilia Liukko luki dekkejä kotimaasta ja…Lue blogi
-
Sisältökonseptien kirkastus ja prosessien hionta nostivat Finavian somesisällöt uusiin korkeuksiinLentoasemayhtiö Finavian asiakaslupaus on For smooth travelling. Tämä lupaus ohjaa myös sosiaalisen median sisältökokonaisuutta, jota…Tutustu työhömme